kirsivirtanen

колготки - kaksi ruplaa!

Muun maailman arvio Venäjän demokratisoitumisesta meni komeasti pieleen. Orastava kansanvalta näyttää olevan Venäjällä muisto vain, ja Putin ja valehtelee silmät ja suut täyteen sekä omalle kansalleen että ulkomaailmalle.

Venäjä on lähes kolmenkymmenen vuoden ajan ollut valtavien poliittisten ja sosiaalisten muutosten kourissa.  Muutokset alkoivat toden teolla joulukuussa 1991 kun Neuvostoliitto kaatui. Muulle maailmalle Neuvostoliiton kaatuminen oli ilosanoma, Venäjälle se oli sosiaalisen kriisin alku.

Vuonna 1991 venäjällä eli 20–30 -vuotiaita jotka odottivat demokratian tuovan uuden, hienon maailman - ehkä sellaisen kuin Amerikassa ja Euroopassa - tai vielä paremman, Venäläisen demokratian!
Venäläisten nuorten aikuisten yllätykseksi - ja pettymykseksi - demokratia ei versonutkaan katuojista tai ryöminyt esiin kivenkoloista, vaan demokratian eteen piti tehdä töitä.

Aikaisemmassa Neuvostoliitossa ihmisillä oli suhteellisen vapaa elämä - heti sen elämän virallisen osuuden jälkeen. Kunhan toimistoaikaan elettiin niin kuin johto määräsi, muu aika oli suhteellisen vapaata - ja ennen kaikkea helppoa. Ei tarvinnut ottaa vastuuta, ei ottaa kantaa, ei osallistua - koska sellaista kansalaisaktiivisuutta olisi katsottu valtiovallan vastaiseksi. Jos hoiti oman työnsä, muun ajan sai olla kutakuinkin rauhassa ja käyttää niin kuin parhaaksi näki.

Tänä päivänä vuoden 1991 venäläiset nuoret aikuiset ovat noin 50-vuotiaita. Näyttää siltä, että juuri heille, silloiselle 1990-luvun tulevaisuuden sukupolvelle, demokraattinen tulevaisuus oli liian raskas taakka kantaa. Nämä, nykyään 40–60-vuotiaat entiset nuoret venäläiset, muistavat miten helppoa elämä Neuvostoliitossa oli.

Me länsimaalaiset ajattelemme, että sananvapaus ja demokratia tekevät meistä vapaita, mutta veikkaisin, että venäläiset ovat kokeneet nämä kaksikymmentäkolme demokratian vuotta varsin raskaina.

Demokratia epäilemättä maistui venäläisille entiselle nuorille - ainakin alkuun.Mutta ajan kuluessa demokratiasta tulikin vaativa lapsi. Demokratia vaati osallistumista, sitoutumista, täsmällisyyttä, velvollisuuksien täyttämistä, tavoitteellisuutta ja jaksamista ja uudelleen nousemista ja innostusta. Demokratia ei ollutkaan helppo nakki, eikä ainakaan sellainen kuin oltiin nähty suomalaisen television mainoksissa.

Eikä sekään riittänyt, että demokratia on vaikeaa: entiset neuvostoliittolaiset menettivät myös asemansa maailman silmissä: aikaisemmalla Neuvostoliitolla oli tarjota kansalaisilleen suurvalta-asema: heitä pelättiin, heillä oli voimaa ja valtaa. Suurvalta-asema on vielä monella venäläisellä kirkkaana muistissa: ”se aika, kun meitä pelättiin, kun olimme jotakin”.

Minä kävin entisessä Neuvostoliitossa 1980-luvulla.

Leningradin kaduilla ei vuonna 1981 näkynyt lainkaan ”Neuvostoliiton ylivaltaa”.
Minä ja luokkakaverini lahjoitimme muutamat sukkahousut, hiusharjani ja liput Leningradin sirkukseen nuorelle, venäläiselle pariskunnalle.

Tällainen, sukkahousujen ostaminen turisteilta liene ollut aikoinaan yksi syy, miksi Neuvostoliitto kaatui: kansa ei enää suostunut olemaan toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Olkoonkin, että Neuvostoliittoa pelättiin maailmalla - silti sen omat kansalaiset olivat häpeällisessä asemassa länsimaalaisiin nähden.

Nyt Putin vie kansalaisiaan taas samaan alistuneisuuden asemaan.
Asemaan, jossa heidän täytyy ostaa sukkahousuja ja hiusharjoja ulkomaalaisilta turisteilta.
Mutta en voi olla välttymättä ajatukselta, että venäläiset itse eivät enää muista historiaansa.
Jostain syystä näyttää siltä, että venäläiset itsekin haluavat olla entinenNeuvostoliitto.

Ja ok, sopiihan se minulle, minulla on kassikaupalla sukkahousuja myytäväksi.
колготки - dva rubla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyvä Kirsi, yli 80 prosenttia venäläisistä ovat sitä mieltä, että heillä on nyt hyvä ja oikeudenmukainen fyyreri. Lähes 100 prosenttia kärpäsistä pitävät lannasta.

Enemmistö on aina oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan liian ruusuisen kuvan maalasit Neuvostoliiton todellisuudesta. Hehkuttamasi "vapaus" tarkoitti käytännössä vapautta kävellä valtion määräämästä työpaikasta valtion määräämään kortteeriin, jossa useinmiten asui monta perhettä samassa asunnossa. Kun huvituksia ei ollut tai niihin ei ollut varaa ja ruokakin oli puuroa tai kaalikeittoa, niin ainoa viihdyke oli vodka, jota lähinnä miehet joivat, mutta sitäkin enemmän.

Jos jokin yksittäinen syy pitäisi mainita arjesta Neuvostoliiton kaatumiseen, niin ei se suinkaan ollut se sukkahousujen ostaminen - sitä he tekivät mielellään - vaan mieluumminkin Gorbatchovin lanseeraama alkoholipolitiikka uusine rajoituksineen.

Lisäksi on syytä muistaa, että ne rapistuneet takapihat viinakauppoineen ja kadunvarren piirakoiden myyjät edustivat Neuvostoliiton eliittirahvasta, Pietarin kaupungissa kirjoilla olevia etuoikeutettuja. Laaja maaseutu oli täynnä kolhooseja, joiden talonpojilla ei ollut edes kotimaan passia, joten heillä ei ollut lupaa matkustaa kotikylästään pois. Monet sovhoosit sen sijaan olivat tuhansien maatyöläisten vankiloita, joilla oli jopa omat aseistetut rajavartijansa piikkilanka-aitojen luona.

Kaikkien kansalaisten arki oli toivotonta taistelua välttämättömyyksien hankkimiseksi varastamalla, jonottamalla, mustasta pörssistä, trokaamalla ...

Sellaista vapautta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sukkahousuissa tosiaan kulminoituu kivasti länsimaalainen kertakäyttöinen kulutuskulttuuri, joka on myös eräänlainen syöpä tässä maailmassa. Se, että se vetoaa ihmisiin kulttuuritaustasta riippumatta kertoo vain siitä, kuinka ahne ja turhamainen ihminen on pohjimmiltaan.

Ja se materialismihan tosiaan sai Neuvostoliiton jälkeen ihan uusia ulottuvuuksia Venäjällä.

Sananvapaus ei sellaisenaan tee kenestäkään vapaata, pahimmilaan se muuttuu ontoksi mittatikuksi tilanteessa, jossa kaikkea muuta säännöstellään ja kontrolloidaan senkin edestä. Miksei kukaan puhu teonvapaudesta?

Mitä saat tehdä? Mitä et saa tehdä?

Minä en väitä, että Neuvostoliitto tai nykyvenäjä edustaa minkäänlaista vapautta. Minä väitän vain, että Suomesta käsin on ehkä vähän turha päteä, kun täällä kontrolloidaan kaikkea mahdollista ja viranomaiset kyttäävät sinua ja elämääsi syntymästäsi saakka, mutta sanoa toki saat mitä huvittaa. Siihen se sitten jääkin.

Minä en väitä että etteikö se ole aika surkeaa, jos kaupassa ei ole ruokaa. Minä väitän, että turhan, kertakäyttöisen roskan kuluttaminen ei todellakaan ole mikään merkki kulttuurisesta ylivertaisuudesta. Ja vielä vähemmän vapaudesta. Demokratiasta ei lainkaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kertakäyttökulutuskulttuurin hyvyydestä en niin tiedä mutta arvostan sitä että jokaiselle löytyy vaihtoehtoja ja vapaus valita. Mahdollisuuksia löytää tietoa vaihtoehdoista.

Vaihtoehtona on kulttuuri jossa sitä vapautta ei ole vaan meille kerrotaan ylhäältä aina kulutustottumuksista lähtien että vaihtoehtoja tai edes mahdollisuuksia hakea niistä tietoja ei ole. Nykyisin tällaisen suljetun systeemin ylläpito tahtoo olla hieman vaikeampaa kuin joskus ennen.

henrik välimäki

Tuo valinnanvapaus -argumentti on aika väsynyt, jos ei oteta huomioon sitä, että vapaus näillä markkinoilla määräytyy kukkaron paksuuden mukaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #21

Täytyy hankkia niin ohut kukkaro, ettei mahdu kymppi lompakkoon. Silloin on rahasta tiukkaa.

henrik välimäki Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Sukkahousut eivät ole mikään erinomainen esimerkki kertakäyttökulttuurista, ne ovat välttämättömyystarvike tässä ilmanalassa, ehkä heinäkuuta lukuunottamatta.

Eurooppalaisesta kaiken kontrolloinnin halua kuvaa hyvin viime viikolla lukemani uutinen, jonka mukaan patakintaita tultaisiin käsittelemään henkilösuojaimina ja että ne tarvitsevat EC-merkinnän. Sen hankkiminen taas maksa ja taas tarkkoittaa sitä, että tienvarsien pikku käsityöputiikit menettävät yhden kestosuosikkiartikkelinsa. Vai oli tuo uutineen taas jokin eu-vastainen trolli?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pieni ja vähän suurempikin ihme on, että Neukkula loppui rauhanomaisesti. Kansallisvarallisuus lipsahti muutamien vikkeläsormisten virkamiesten ja yritysjohtajien käsiin, mutta alistumaan tottunut kansa ei kiskonut herroja hirteen.

Boris Jeltsinissä oli ainesta demokraattiseksi johtajaksi, mutta miehen kunto petti, eikä hän harkinnut vallan testamenttaamista tarpeeksi. KGB-eversti; olisihan seuraukset pitänyt osata arvata. Putinin valtaannousu ja vallan hattuunnousu ovat toisaalta olleet Venäjän sisäisiä tapahtumia, joihin esimerkiksi Suomesta ei ole voitu vaikuttaa. Lauseen "tuemme Venäjän demokratisoitumiskehitystä" toistelu ei näytä auttaneen.

Pirjo Jokinen

Ja Suomessa on vikkelänäppiset oligarkimme ihan omasta takaa. Sinne lipsahti kansallisvarallisuus ja valtionvelka kasvaa ja kasvaa.

Venäjällä ei muuten ole valtionvelkaa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valtionvelka

Suomessa sensijaan elää velaksi niin valtio kuin yksityishenkilöt:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/08/31/s...

"Tilastokeskuksen ja Suomen Pankin tuoreimpien velkatilastojen mukaan Suomen julkisella taloudella (valtio, kunnat ja muut julkisyhteisöt) on velkaa noin 110 miljardia, kotitalouksilla 140 miljardia, yrityksillä 200 miljardia ja rahoitusalalla 600 miljardia euroa.

Velkaa on kaikkiaan vähän yli tuhat miljardia euroa eli kymmenen kertaa niin paljon kuin valtiolla yksistään. Ilman rahoitusalan velkoja Suomen piikissä on 450 miljardin euron velat.

Tuon velkamäärän hoitaminen alkaa syödä talouskasvun eväitä samalla hetkellä, kun korot kääntyvät nousuun. Valtion velka ei ole Suomen velkahuolista suurin, vaan pienin."

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomella on velkaa - Venäjällä ei. Venäjällä on oligarkit - niin on Suomellakin. Pirjon papereissa itänaapuri taisi ottaa pistevoiton, vai?

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #15

Oon vaan löytänyt tuollaisia tietoja.
Itte en ole velkaa mitään kellekkään.

Yrjö Matilainen

Venäjällä ei voi enää julkisesti kritisoida valtaapitäviä (-pitävää). Putinin vastaisten mielenosoitusten johtajat taitaa nykyään saada aina vankeustuomiot. Hodorkovskin kirja (suom. "Uusia muistelmia kuolleesta talosta") antaa lohduttoman kuvan Venäjän oikeuslaitoksesta ja viranomaisista. Tämä kirja täytyy pistää hyllyyn Varlam Shalamovin Kolyma tales´in ja Vankileirien saariston väliin. Anna Politkovskaja, murhattiin VP:n syntymäpäivänä. Jotkut onnettomat ovat ottaneet senkin teon kontolleen, todelliset syylliset vapaana.

Pirjo Jokinen

Kuinkas Suomessa sitten saa oikeutta?

Pienellä eläkkeellä oleva joutuu maksamaan oikeusaputoimistonkin palveluksista kohtuuttomasti.

Tiedän ihan konkreettisesti vuoden takaa kun isä kuoli ja eripuraiset sisarukset eivät päässeet yhteisymmärykseen asioista. 80€ yhdestä käynnistä + matkaulut, n.½t. palaveri, jossa ei päästy vielä alkua pidemmälle. Sisälsi jutun aloitusmaksun ja tuntitaksan. Niitä aloitusmaksujakin olis kertynyt useampia, sillä ovat ovelasti osanneet pätkiä palvelunsa niin, että asiayhteys ratkaisee milloin aloitetaan taas alusta.

Kotivakuutushan nykyään pitää olla ja niissä sentään on mukana oikeuskulut miinus omavastuut. Jos joku ryövää kämpän tai koti palaa, on mahdollisuus saada oikeutta, mutta jos riitaantuu jokun kanssa eipä semmoseen ole varaa. Sitten jos sais kuonoonsa tai yritettäis murhata niin sitten kai tutkittais poliisin toimesta, mutta muuten ihminen on jokseenkin lainsuojaton.

Itse erehdyin kerran manaamaan erään ministerin FB sivulla ja heitti minut pihalle sopimattona kielenkäytön takia. Muut jäivät jatkamaan jutustelua. Enkä edes haukkunut kyseistä ministeriä, väritin sanomaan jollain *kele sanalla ja nättinokkainen ministeri päätti heittää minut ulos.

Harvalla korkea-arvoisella sentralistisen demokratiamme ylhäisellä edes on suoraa kontaktia meihin alammaisiin.

Suo siellä, vetelä täällä.
Samaa *skaa mutta eri paketissa.
Meillä vielä toimii jotenkin tuo €urostoliitto, mutta entäs jos tulee romahdus. Tai kun tulee..

Yrjö Matilainen

Kyllä on pieniä huolet Suomessa, jos surraan sitä että perinnönjakoon ei saa ilmaista oikeusapua. Voihan perinnön sitten luovuttaa! Naapurimaassa Venäjällä huolet ovat ihan toista kaliiperia: edelleen näyttää vallitsevan sama touhu kuin Solzenitsynin Vankileirien saaristossa paljastettiin: jos joudut epäillyksi, pidätetyksi, tuomio tullee lähes varmasti. Eiväthän viranomaiset voi olla väärässä! Jos todisteita ei ole, haetaan joku rangaistusvanki todistamaan syytettyä vastaan jotain korvausta vastaan. -Tyypillistä neuvosto-Venäjän ns.oikeuslaitokselle: kun kaikkien aikojen pahin sarjamurhaaja Andrei Shikatilo tunnusti tappaneensa yli 50 ihmistä, olivat viranomaiset mukamas jo selvittäneet nämä, lukuisia syyttömiä oli jo teloitettu ja kymmeniä pantu "istumaan" niin kuin siellä tavataan sanoa. Siellä on viranomaisilla paineet että tapaukset pitää ratkaista nopeasti ja joku pitää saada syylliseksi, oli sitten syypää tai ei.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #17

Yrjö meinaa, että kun naapurimaassakin sikaillaan, niin meilläkin se pitäis sallia?

Että perinnönjaossa ei sais olla oikeudenmukaisuutta ja yks sais rohmuta kaiken muiden nenän edestä kirjoiteltuaan omin päin yksin laskuja vainajalle tekemistään hommista koko perinnön edestä?

Sinähän omituinen tyyppi olet?

Jos ei ole varaa vielä kalliimpaan juristiin, siihen kuka ottaa 200€/t niin pakkohan se on tyytyä köyhänä siihen joka ottaa vähemmän.

Julkisen sektorin oikeusavun idea on kyllä alkujaan ollut se, että köyhätkin saa oikeutta.
Meillä on kaiken hinnoittelu karannut käsistä ja meno on lähes yhtä villiä kuin Venäjällä. Ihan turha mustamaalata muita ja yrittää sitten väheksyä omiaan. Typerää!

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Laita Pirjo tuon oikeusaputoimiston tilalle vaikka putkimies, sähköasentaja tai vaikka autokorjaamo, niin huomaatko isompaa eroa? Tuntitaksat ovat tuota luokkaa, suurin piirtein. Ja sitten se putkimies kytkee johdot väärinpäin, joten kylmästä tulee kuumaa ja päinvastoin. Käy toki korjaamsaa kunhan ehtii, mutta kirjoittaa siitkin laskun matkakustannuksinee ja tämä muuten on ihan oikeasta elämästä, ei keksittyä.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #27

Juu.. samahan se on joka allalla. Hinnottelua ei mikään instanssi rajoita. Uskotellaan että kyllä ne markkinat ittensä hoitelee, pääasia ettei säännöstellä mitenkään.

Melkoinen naurunremakka kuuluu hinnoittelijoiden taholta: "Se ei ole tyhmä kuka pyytää, se on kuka maksaa" ja "Hah hah hah hah.." naurut päälle.

Porukka painaa sitten niska vääränä hommia ja maksaa mitä pyydetään kun ei olekkaan mitään kilpailua kun kaikki hinaa hinnat tappiin. Tai sitten pitäis olla kokopäiväpäivystäjä etisen löytiskö jostakin siihen akuuttihaaveriin apua. Pitää kilapiluttaa.

Ihmisistä tehty markkinoiden nöyriä orjia. Heikoimmat hyytyy heti kättelyssä ja voi´laa, piilorasismi ja rodunjalostus voi taas hyvin kun tehdäänkin se tuota kautta, Viis siitä että hierarkian alaosassa jäädään ilman. Ja siellä syntyvät lapset siirretäänkin nykyään jo lähes automaattisesti pois ja verovaroista maksetaan tietenkin huikeat summat jos jollekin sosiaali- ja terveysbisneksille kun lapsia pyöritellään byrokratiassa.

Miksi sitä rahaa ei ohjata ruohonjuuritasolle niin, että ne rahat jäis pyörimään Suomen kansantalouteen? Miksi uhrataan ihmishenkiä sen takia että yksityissektorin busines, näitten uusrikkaitten ja suomiologarkien voitot lisääntyy ja ne voi ohjata ulkomaille? Verovaroista suoraa siirtoa yksityisbisnekseen ja rahat maasta vex sekä kulutuksen kautta että muutenkin. Lisänä holdingyhtiöiden kautta kierrättäminen.

Ja kaikkihan me sen tiedämme tuttavien yrityksistä, miten siellä verkosto häärää omat pimeät markkinansa. Putkimies tulee tekemään kotiin putkityöt kun saa kuormasta siviuun siirrettyä palkakseen. Rahaa ei käytetä ja mainostavat toinen tosiaan eikä veroja siis makseta. Nähty on monet kerrat. Olen asunut monilla paikkakunnilla ja aina sama homma. Ei ole mitään yksittäistapauksia. Sen lisäksi vielä saavat nykyään kotitalousvähennystä sen 60% ja voivat käyttää roimasti palveluita entisen lisäksi.

On koomista miten uskotellaan että juurikin hierarkian yläosassa olisi jotenkin enemmän ja parempaa moraalia verrattuna alaosan "luusereiksi" nimettyihin.

Kun Suomessa nykyään on rehellinen, jää auttamatta nuolemaan näppejään ja se johtaa pikkuhiljaa siihen että täällä pitää joko kaikkien ruveta pelureiksi, fuskaamaan tai sitten loppuu ostovoima.

Mitkään markkinat ei näytä hillitsevän ylihinnoittelua mitenkään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Optimistinen mielenlaatu on hyvä asia, kunhan totuus ei unohdu.
http://suomenkuvalehti.fi/kohtaamiset/vankileirien...
Suomikin osasi vaieta n. 40 vuotta ja nyt jotkut häpeävät.

Pirjo Jokinen

Täällä erään henkilön itse kertomaa.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/muurmannin_r...

Stalin oli Hitlerin veroinen ihmishirviö. Sven Lokan isä murhattiin Stalinin toimesta. Oli Suomalainen.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Saksan liittokansleri Angela Merker totesi maaliskuussa, puhuttuaan Putinin kanssa, ettei mies elä tässä maailmassa. Joko Putin tosiaan uskoo mitä puhuu, hän valehtee tai sitten länsimedia valehtelee; totuuksia ei voi olla, kuin yksi kerrallaan.
Jos Putin on oikeasti sekopää, niin silloin joku porukka Venäjällä käyttää häntä räikeasti hyväkseen, ketä he ovat? Ökyrikkailla tukijoilla luulisi tulevan mitan täyteen siinä vaiheessa, kun ei enää voi matkustaa ulkomaille, tuotteita ei voi viedä länsimaihin; siinä vaiheessa raha puhuu ja Putinilta loppuu tuki.

Oli miten oli, venäläiset eivät ilmeisesti ole tottuneet demokratiaan, vaan enemmistö uskoo, vanhaan neuvostomalliin, että viisaat miehet tekevät päätökset. Se tuntuu oikealta ja turvalliselta.

Mitä minä tunnen Neuvostoliitossa ja muissa sosialistimaissa eläneitä, jotkut ovat todella sitä mieltä, että ennen oli moni asia paremmin. Sitä meidän aina länsimaisessa demokratiassa eläneiden on vaikeata käsittää.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Pätee Kekkosen ajan Suomeenkin. Silloinhan oli Suomessakin kaikki paremmin, KUN...piti suunsa supussa Neuvostoliiton asioista. Ei arvostellut myöskään kuningas UrhoI:stä, ja äänesti aina vaaleissa neuvostojohdon sanelun mukaan.

Ei se Kirsi elämä ollut Neuvostoliitossa aina turvattua vaikka piti suunsa kuinka kiinni. Saattoihan olla, että vaimo, anoppi, serkku tai joku ystävä ei niin tehnyt, jolloin Siperiaan kuskattiin koko suku tai ympäristön väki. Turhaan selitit olevasi syytön. Pykälän 58 mukaan voitiin kuka tahansa koska hyvänsä vangita. Syy löydettiin aina!

Muuten mainio kirjoitus Kirsi!

Pirjo Jokinen

Ja Suomessako muka on kansanvalta ja demokratia? Ohhoh.

Meillä on nyt massatyöttömyys ja 1 000 000 köyhää, joilla ei kaupassakaan ole valinnanvaraa kun pitää ostaa sitä, missä on -30% tai -50% ALE, niitä viimeisen päivän tuotteita.
Verovähennyksistä köyhät ei hyödy kun ei ole verotettavaa sen vertaa että vois vähentää jotain ja varakkaat rohmuu verovähennyksinä etuja senkun kerkii.

Jonakin päivänä voi olla vain se hierarkian huippu, joka on keksenään tasa-arvoinen.
Ei sitä voi sanoa tasa-arvoksi, demokratiaksi tai kansanvallaksi.

Naurettavaa puhua enää Suomesta hyvinvointivaltiona tai väittää että Lännessä ollaan tasa-arvoisia. Miten on USA:n julkinen sosiaali- ja terveyssektori? Jos ihmisellä ei ole omaa sairasvakuutusta, ei saa hoitoa ja joutuu asumaan kadulla. Niin kohta meilläkin jos kehitys menee nykymalliin.

Yrjö Matilainen

Tämmöstä elämä maapallolla on, valitettavasti. Missä asiat on paremmin kuin vaikkapa Suomessa? Jos keksit niin taidanpa lähteä! Jos Usa olis paska maa niin ei sinne jonotettaisi Green cardia vuosikaudet. Miksei maailman epätoivoiset yritä muuttaa Venäjälle, Kiinaan, Intiaan? Kaikki pyrkii EU:n, pohjois-Amerikkaan tai Australiaan. Onko se vaan englannin kieli, vai onko hyvinvointivaltio sittenkin täällä eikä siellä

Pirjo Jokinen

Minä en ole ollut jonottamassa Amerikan alkuperäisväestöltä ryöstetyille maille painamaan duunia kellon ympäri. TV:ssäni on muitakin kanavia kuin Maikkari.

Länsimaissa demokratiaa eivät ole luoneet republikaanit, eivät kuninkaat, eivät feodaaliherrat, eivät mafiosot ja oligarkit.

Demokratian ovat luoneet demokraatit ja minä olen yhä kansandemokraatti vaikka puolue lakkautettiin ajat sitten. Toki Vasemmistoliitto on lähinnä omaa jatusmaailmaani.

En ole minkään yksipuoluejärjestelmän sokea kannattaja, en senkoommin oikeiston kuin vasemmistonkaan.
Vasemmistolaisuus kuitenkin ajaa demokratiaa, siis maltillinen vasemmisto.
Oikistossakin on toki fiksuja mutta he muuttuvat vasemmistoksi jos hoksaavat demokratian ja tasa-arvon merkityksen ja suostuvat tekemään töitä demokratian ja tasa-arvon eteen. Ei onnistu jos ei anna mitään omastaan ja ajaa vaan omaa etuaan.

Yhteiskunnan pitää toimia kuin kunnon perheen ja suvun, jossa elätetään niin lapset kuin vanhuksetkin.

Kunnoton perhe vaatii että vanhukset pitää tappaa samoin kuin sairaat ja vammaiset lapset. Ei sellaista vaadita vasemmalla. Eikä kehtaa moni oikeallakaan myöntää toivovansa kun itse kukin vanhenee, on isoäiti tai isä ja voi sairastua ja vammautua..

Hassua tuo miten sanot ettei Venäjälle muuteta. Elääkö Venäjällä vain puhdasrotuisi venäläisiä? Siellähän asuu suomalaisiakin. Jos USA:ssa asuu mielestäsi vain epätoivoisia niin on sinulla aika outo käsitys kyseisestä mantereesta! Ettet olis itte jotenkin epätoivoinen kun tuommosia puhut. Maailma on kuules puöreähkö, pallomainen planeetta, jossa itä ja länsi kohtaa meistä nähden vastakkaisella puolella. Itäpuolen Venäläiset muistuttaa enemmän aasialaisia kuin eurooppalaisia ja meitä lähempänä olevia ei erota ulkonäöllisesti meistä.

Varo ettet vahingossa luule jotakuta venäläistä suomalaiseksi tai peräti jenkiksi. Oispa kamalaa!

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #36

Yrjö Matilainekin lienee haamukirjoittaja kun ei voi noudattaa täällä annettuja ja yhdessä noudatettavia sääntöjä omalla, tunnistettavalla kuvallaan.

Jos olet tämä herra, Yrjö Matilainen 1965 otetussa kuvassa, olet nyt jotain 100v. Et kuitenkaan vaikuta sata vuotiaalta..
http://relaflex.fi/riukula/yrjmatilaineneerohyvnen...
Tai sitten olet varsin nuorekkaan oloinen puheiltasi, ihan kuin joku nuori kasariluvun kasvatti, sellainen nousukasjuppi, joka ei olis elänyt läpi vuosikymmenten, sisällissodan, elänyt sellaista elämää edes kuin minä 1956 syntyneenä.

Laitat ihan itse sen oman kuvasi muita keskustelijoita kunnioittaen, samoin Puheenvuoron ylläpitoa joka velvoittaa kirjoittamaan omalla tunnistettavalla kuvalla.

Kun omistaa tietokoneen niin silläkin voi ottaa ittestään kuvan webbikameralla. Ei o vaikeeta.

Hankalaa jutella pelkkien trollien kanssa jatkuvasti

Yrjö Matilainen Vastaus kommenttiin #37

Heh heh ! Trolleja käyttää Venäjä, ei Suomi. Lisäksi meillä näyttää olevan edelleen runsaasti näitä Moskovan myötäilijöitä.. -Sitä minä ihmettelen sinunkin tapauksessa, että jos puhutaan Venäjän asioista, esim. ihmisoikeustilanteesta, niin miksi vaihdat puheenaiheen USA:an? Siellä on omat ongelmat, mutta ne kuuluu eri keskusteluun aivan kuten Pakistanin, Venezuelan, Sudanin tai ambomaan asiat. Kun keskustellaan Venäjästä, pysytään siinä eikä käydä puhumaan keitetystä lampaanpäästä.
Jos sinä Pirjo, olet syntynyt 1956, et ole kokenut mitään sisällissotaa ainakaan Suomessa. Minä olen syntynyt 1957, asun Kirkkonummella. -Olen käräyttänyt näiltä Uuden Suomen sivuilta yhden moskovalaisen trollin: ihmettelin miten joku suomalainen voi ajaa venäjän asiaa härskisti Suomea vastaan. Kysyin väestörekisterikeskuksesta ko. kirjoittajan osoitetta ja vastaus oli: Suomessa ei ole tämän nimistä henkilöä! Meikäläinen sen sijaan on Suomessa vahvasti. -Nyt FSB on parantanut tapojaan, ja trollien nimet ovat näilläkin sivuilla niin "tavallisia" suomalaisia, ettei niitä löydetä. Mutta ei meitä petetä.

Yrjö Matilainen Vastaus kommenttiin #36

Tällä sivulla keskusteltiin alunperin Venäjästä, ei Usa:sta. (Ne on kaksi eri paikka).

Jukka Laine

Sukkahousukauppiaat yhdistyneet ökyrikkaita länsimaita vastaan?

http://www.bbc.com/news/world-asia-china-28322832

Kiinallakin taisi olla vain 1700 miljardin dollarireservi. Mitä se niillä
tekee vai tekeekö mitään?

Putin on saanut aikaiseksi Ukrainan kriisin aikana Euraasian unionin, BRICS maat perustaneet valuuttavarannon ja kehityspankin ja 300 miljardin arvoisen kaasukaupan Kiinan kanssa.

Venäjä uudistaa elintarvisektoriaan ja hakee uusia markkinoita Aasiasta. Rahoitussektori kääntyy aasialaisten suurpankkien puoleen ja Euroopassa taloudellinen aktiviteetti laskee.

Länsimaiset demokratiat ovat käytännössä muutama Nato maa tai sellaiseksi haluava maa.

http://thebricspost.com/brics-condemn-sanctions-ag...

Yhdysvaltojen talouden merkitys ja dollarin merkitys maailmantaloudessa vähenee, mikä tietää taloudellisen vallan moninapaistumista.

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/liamhal...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kysyin jo kerran eräältä vasemmistomieliseltä palstalaiselta,ja kysyn nyt Sinulta Jukka Laine, että jos Venäjällä menee taloudellisesti hienosti, on johtavia talousmahteja maailmassa, niin miksi siellä ei riitä päivittäistavaroita kuin murto osalle väestöä? Miksi eivät länsimaiden kaupat ole pullollaan esimerkiksi korkealaatuisia, kilpailukykyisiä venäläisiä kodinkoneita, tietotekniikkaa, elektronikkaa ja autoja?? Näitähän on paljon pienemmistäkin maista Suomenkin kaupoissa pilvin pimein!?

Jukka Laine

BRICS maiden yhteistyössä on kyse ihan muusta Pertti hyvä. Onhan Venäjällä korkealaatuisia tuotteita, sotakoneista avaruuslentoihin. Kyyti kelpaa amerikkalaisillekin.

En tiedä missä niitä tyhjiä kauppoja on, ei ainakaan Moskovassa. En ole nähnyt uutisia, joissa päivittäistavaroita ei riittäisi.

Varmaan Suomi on parempi ja rikkaampi maa kaikin tavoin. Ja ihmiset onnellisempia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #25

Ei Moskova ole kuin pieni osa Venäjää. Kyllä on monissa yhteyksissä tullut esille kuinka surkeassa jamassa on itänaapurin maaseutu. Siellä ei todellakaan ole päivittäis- ja kulutustavaroita alkuunkaan riittävästi tarjolla, jos kansalla olisi edes varaa niihin.

Siinäpä sitä hyvinvointivaltion malli: korkealaatuisia sotakoneita!?

Minä vähät välitän BRICS-maiden yhteistyöstä. Mutta et vastannut kysymykseeni: miksi länsimaiden kaupoissa ei ole tarjolla kilpailukykyisiä, hyvälaatuisia venäläisiä televisioita, kännyköitä, kaikenlaista muuta elektroniikkaa, kodinkoneita ja autoja?

Suomi on varmasti keskimäärin huomattavasti "rikkaampi", parempi ja onnellisempi maa kuin tämän päivän Venäjä, siinä olet oikeassa.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #35

Ville Haapasalo on lähdössä kiertämään USA:a. Saadaan samanlainen läpileikkaus maasta kuin saattiin hänen kuvaamastaan Venäjästä.

Odotan mielenkiinnolla. USA kun on plajon muutakin kuin New York ja muutama muu suurkaupunki. Eilen kattelin Sami Jaffan reissaamista ja oli Bronksissa. paikalliset kertoi että valkoihoiset on muuttamassa takaisin kun rahat ei riitä muualla asumiseen. Aikoinaanhan Bronksin jättivät juurikin valkoihoiset, ketkä muutti muualle. Nyt Washingtonia asustaa musta perhe ja valkoihoisuus ei olekkaan tae pärjäämiselle Amerikassa.

Samaisessa ohjelmassa myös sivuttiin Obaman ajamaa ja aloittamaa terveydenhuoltouudistusta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_terveyde...

"Uudistus takaa sairausvakuutuksen yli 30 miljoonalle yhdysvaltalaiselle.

Uudistus rajoittaa aluksi sairausvakuutusyhtiöiden mahdollisuuksia evätä vakuutus niiltä, joilla on jo valmiiksi olemassa oleva terveysongelma. Vakavaan tautiin sairastuneen vakuutetun turvaa ei voi myöskään enää yhtäkkiä lopettaa. Lisäksi jokaiselle tulee myöhemmin pakolliseksi hankkia sairausvakuutus vähävaraisten saadessa valtion tukea tai verohelpotuksia sen maksamiseksi"

-Jenkkilä ei olekkaan enää varakkaan yläluokan paikka, missä saa halpaa kotiapua. Kannattaa muuttaa Suomeen, täällä nykyään valtio jättää köyhänsä hoitamatta mutta maksaa varakkaammille piiat ja rengit! Ou jee!

Ville Haapasalo vois tehdä seuraavaksi ohjelman Suomesta!

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #35

En ole kuullut nälänhädästä vielä Venäjän maaseudullakaan. Uskotaan jos niin sanotaan.

BRICS maiden yhteistyöstä ei kannata välittää, amerikkalaiset murehtivat sitä puolestamme.

Öljyntuottajamaiden erikoispiirre on se, että ne tuottavat öljyä. Kaikki suuret öljyntuottajat, kuten Saudit tai Norja, ovat laiminlyöneet korkeateknologian. Venäjällä osataan sentään alkeellista ydinvoimaa ja avaruusteknologiaa, niin amerikkalaisetkin pääsevät kansainväliselle avaruusasemalle alkukantaisella venäläisellä kantoraketilla.

Venäläiset ovat toki meitä onnettomampia, siksi he ovat kuuluisia vieraanvaraisuudestaan ja eivät puhu naapureistaan hammmasta purren.

Pekka Iiskonmaki

Plogi oli turhan pitkä. Elämän Neuvostoliitossa olisi voinut kuvata laulun sanoin ja lyhyesti.

https://www.youtube.com/watch?v=B8nKlIPYGCQ

Kun tuntee naapurinsa, niin ei tule yllätyksiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni on suorastaan upeaa, että pystyt empatisoimaan kokonaista romahduksen läpikäynyttä yhteiskuntaa, mutta sitä minä vain mietin, että mihin sinä nämä väittämäsi ihmisten tuntemuksista perustat?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Blogisti on tainnut nyt sekoittaa Venäjän ja viron keskenään, ajan jolloin Viruhotelli oli Suomen päättäjien jne.kohtaamispaikka,jossa kauppaa tehtiin muullakin kuin sukkahousuilla..oli sisältöäkin valmiiksi.Kauppatavara sai ne sukkahousut palkaksi demokratian lähettiläiltä.Näin levitettiin vapauden ilosanomaa,ihmisarvoa kunnioittaen.

Laitatko linkin venäläisten ihmisten,jotka siellä asuvat,kertomuksista,vai mistä olet tarinaasi pohjan luonut?

Suomessa muistelee 80-90 lukua moni vielä aikana,jolloin kieltolait ja ihmisten kyttäminen ja holhoaminen ei ollut pakkohoitojen ja huostaamisien ohella karseaa todellisuutta.Nythän maastamme leviää ulkomaita myöten kuva(kohteiksi joutuneet)valtiosta jossa perheitä hajoitetaan ja ihmisoikeuksia poljetaan.YK,EIO..huomautukset,tuomioiden purut,kehoitukset(joita ei noudateta)jne.

Lohdutan fobioista kärsiviä jo alkuunsa, että kyse ei ole venäläisistä.

Suomessa alkaa olla pikkuhiljaa tarvetta maanalaiselle turvaverkostolle,kuten on es.englannissa.Mietippä oikeasti sitä,että tästä maasta autetaan perheitä turvaan mm.Ruotsiin,viranomaisvainolta.
Mitäpä tuumaat siitä että vankilaan laitetaan mielipiteistäkin?Ihmiset pakotetaan 9 eurolla päivä töihin,ja heitä kierrätetään aina sitä mukaa kun aika täyttyy.
Perheillä ei ole oikeutta saada oikeutta jne.että kirjoitappa Suomesta ja siitä mitä täällä tapahtuu.

Suomessa on ILMIANTOON perustuva syytteiden kokoamismalli,jossa viranomaiset kasaavat syytöksiä tuntemattomien vihjeiden perusteella,todistustaakka on käänteinen,jolloin syytetty joutuu TODISTAMAAN SYYTTÖMYYTENSÄ.Mitenkäs siitä tulee kaikkine selän takana tehtävine rekistereineen(laittomia kuten THL:n keräämät)kaikkea muuta kuin oikeusvaltio mieleen?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kirsi Virtanen kirjoitti:
"Demokratia epäilemättä maistui venäläisille entiselle nuorille - ainakin alkuun.Mutta ajan kuluessa demokratiasta tulikin vaativa lapsi. Demokratia vaati osallistumista, sitoutumista, täsmällisyyttä, velvollisuuksien täyttämistä, tavoitteellisuutta ja jaksamista ja uudelleen nousemista ja innostusta. Demokratia ei ollutkaan helppo nakki, eikä ainakaan sellainen kuin oltiin nähty suomalaisen television mainoksissa."

Demokratia ei todellakaan ole helppo nakki. Pienen tavallisen kansalaisen on kuitenkin kovin vaikeaa, etten sanoisi mahdotonta omilla toimillaan vaikuttaa demokratian syntymiseen ja kehittymiseen Venäjän kaltaisessa maassa.

Neuvostoliiton romahdettua Venäjällä vallan ja kansallisomaisuuden kaappasi haltuunsa pieni piiri, joka rakensi nopeasti ympärilleen turvallisuuspalvelut. Niiden läpi toisinajattelijoiden on yhä vaikeampi rimpuilla.

Venäjä ei suinkaan ole maailman ainoa diktatuurivaltio. Enemmän tai vähemmän itsevaltaisissa valtioissa elää suuri enemmistö maapallon asukkaista. EU-valtioistakin Kreikka, Espanja ja Portugali olivat aina 1970-luvulle asti diktatuureja yksinvaltaisia maita. Jonkinlaisia kansalaisyhteiskunta maailmassa on vain muutama, niistä yksi tämä meidän Suomemme, vaikka meidän on sitä usein vaikea myöntää.

Demokratian merkki on se, että rehellisten vaalien jälkeen entinen pääministeri voi kävellä vapaasti kadulla eikä istu tyrmässä tai lepää mullan alla. Diktatuureissa ei järjestetä lainkaan vaaleja vaan vain "vaaleja".

Venäjän harvainvallan vaarallisuus on siinä, että kyseessä on ydinasevaltio, jonka johto tuntee valtansa ja omaisuutensa uhatuksi Ukrainan länsisuuntauksen vuoksi. EU:hun ja Natoon liittynyt Ukraina olisi Kremlin väelle todellinen uhka ja kauhukuva, jonka toteutumista vastaan on taisteltava kaikin keinoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta tuli mieleeni Loka-Laitisen kirja Tamminiemen Pesänjakajat, jossa hän kuvaili kuinka tsekkoslovakialainen delegaatio matkasi valtiovierailulla Naantalista Helsinkiin ohittaen Mauno Koiviston huvilan. Oli syksy ja Manu oli lauantai-iltapäivänä haravoimassa lehtiä puutarhassaan verkkariasussa.

Delegaation suomalainen isäntä bongasi Koiviston ja kertoi bussiseurueelle, että "tuossa on meidän entinen pääministerimme". Delegaation jäsenet katsoivat tuota työtä puurtavaa kumaraista miestä osaaottavasti ja joku heistä totesi: "Ei meilläkään enää tapeta entisiä pääministereitä".

markku palonen

Pirjo Jokiselle.Kiitos linkistä!Muurmannin suomalaisia.NO 14.

Pirjo Jokinen
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Nyt erona entiseen on se, että voidaan äänestää jaloilla ollako vai e3i olla venäläinen. Pystyvämpi tai oikeastaan parempi aines saattaa toimia rationaalisesti ja mennä yksinkertaisesti matkatoimistoon.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tavalliselle neuvostoliittolaiselle elämä oli helppoa mutta varsin niukkaa.
Perustarpeet oli aina turvattu, työttömyyttä ei tunnettu, ja jos ryyppäsi työhalunsa ja työpaikkansakin, niin saattoi odottaa lähimiliisin vierailua asiasta, että miksi kansalainen ei ole töissä?
Palkkaskaala oli kapea, ja parhainta palkkaa saivat fyysisesti raskaan työn tekijät vahingollisissa olosuhteissa, ja kaukana palkkahaitarin alapäässä olivat lääkärit.
Teollisuustyöntekijä saattoi säästää lomamatkan jopa kerran vuodessa Mustalle merelle, mutta auton hankkiminen oli vuosikymmenien projekti.
Elo oli varsin auvoisaa, kun piti poliittiset mölyt mahassaan. Neuvostoliiton arvostelusta ja etenkin sen kriittisestä vertailusta Länteen sai vaikeuksia, pahojakin.
Se tiedettiin hyvin, joten poliittiset asiat käsiteltiin vain omien keskuudessa omassa kyökissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuvauksesi päteee osittain, jos puhutaan vain kaupunkilaisista, joita Neuvostoliitossa oli vähemmistö. Maalaiset olivat kolhooseissa ja sovhooseissa käytännöllisesti katsoen palkattomassa pakkotyössä. Katovuosina nähtiin myös nälkää. 70-luvun lopulla tuomittiin muuan kolhoosibabushka kuolemaan siksi, että oli syöttänyt lehmille leipää.

Kaupunkilaisten elämän "auvoisuus" riippui heidän sieluntilastaan, kuten yleensäkin ihmisten kohdalla on asian laita. Länsimaisiin puitteisiin tottuneet eivät olisi sietäneet sellaista elämää viikkoakaan. Monet asuivat yhteisasunnoissa, joissa jaettiin keittiö ja "saniteettitilat", (lainausmerkit siksi, että kurja WC oli yleensä asunnon ulkopuolella käytävällä).

Elintarvikkeiden hankkiminen oli kaiken vapaa-ajan vievä projekti, kun niitä piti jonottaa eri kauppoihin. Useimmat pitivät mukanaan aina verkkokassia ja suurta käteismäärää siltä varalta, että olisi sattunut näkemään jotain ostettavaa kadulla kävellessään.

Ja tohdin myös väittää, että pieni oli se vähemmistö, jonka tapana oli lomansa viettää Mustalla Merellä. Olen vieraillut Neuvostoliitossa kolmesti ja käynyt myös yksityishenkilöiden asunnoissa niin Tallinnassa, Leningradissa kuin Moskovassakin, joten tiedän kyllä mistä puhun.

Toimituksen poiminnat